Mamy już uszka, a jak uszka, to barszcz. Dla mnie to połączenie nie do zastąpienia. Jedno bez drugiego po prostu nie istnieje.


Z tego co pamiętam, barszcz wigilijny był domeną dziadka. Niby nic skomplikowanego, ale najważniejszy tutaj jest czas i cierpliwość, a tego dziadkowi nigdy nie brakowało. Efekt zawsze był zachwycający, lekko kwaskowaty, pikantny barszcz czerwony. Idealny na rozpoczęcie wigilijnej wieczerzy.


Oczywiście to dziadek jako senior rodziny zawsze tą wieczerzę rozpoczynał. A rozpoczynał ją świątecznych życzeń i przełamanym opłatkiem. Te momenty gdy wszyscy na chwilę podnosili się by podzielić się kawałkiem opłatka i złożyć innym życzenia od serca. Niezapomniane chwile. Niech wam również wspaniale się wiedzie przez cały następny rok.


Smacznego!

składniki

Na 4 porcje

20g suszonych grzybów
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku
1kg czerwonych buraków
1 kwaśnie jabłko
3 łyżki octu winnego
Sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Włóż grzyby do małego garnka, zalej 500ml wody i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut aż zmiękną. Na patelni rozgrzej oliwę i roztop masło. Dodaj cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku i podsmaż przez 3 minuty aż cebulka się zeszkli. Dodaj zeszkloną cebulę i czosnek do gotujących się grzybów razem z liściem laurowym i zielem angielskim.


Obierz buraki i jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. (Buraki bardzo brudzą skórę, więc ja ścieram je w lateksowych rękawiczkach.) Włóż do dużego garnka, zalej wywarem z grzybami i dodaj 1,5 litra wody. Przykryj i zagotuj. Gotuj ma malym ogniu przez około 20-30 minut. Pod koniec dodaj ocet winny.


Odstaw barszcz do ostygnięcia, następnie dopraw solą, cukrem i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.


Odstaw na godzinę albo dłużej, żeby barszcz dobrze przeszedł smakiem.


Żeby uzyskać czysty barszcz wigilijny, przed podaniem przecedź przez sitko do czystego garnka i podgrzej.


Podawaj z uszkami (przepis na wigilijne uszka znajdziesz tutaj).


Podawaj na gorąco.


Smacznego!
Lena x

Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny




Jeden komentarz Barszcz wigilijny
  1. […] Barszcz wigilijny […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 3 = 6