Czas schować świąteczne ozdoby. Było świątecznie, radośnie, wspaniale. Utrzymajmy ten świąteczny nastrój troszkę dłużej. Co powiecie na to wyśmienite ciasto pełne zimowych zapachów i smaków na podtrzymanie świątecznej atmosfery. Aż trudno uwieżyć że to wilgotne, przepyszne ciasto nie zawiera nabiału ani tłuszczu. Z pewnością zagości na naszym stole częściej w tym roku.

składniki

3 pomarańcze
6 jaj
225g xylitolu
200g mielonych migdałów
75g polenty (kaszy kukurydzianej)
25g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ziarna z 8 strąków kardamonu, zmiażdżone
25g płatków migdałowych
Kilka plastrów pomarańczy, do dekoracji

Przygotowanie

Włóż całe pomarańcze do dużego garnka, przykryj wodą i gotuj, pod przykryciem przez około godzinę, aż będzie je można z łatwością przekłuć nożem. Żeby utrzymać pomarańcze pod wodą, możesz ułożyć na nich mały talerzyk. Wyjmij ugotowane pomarańcze z wody i ostudź.

Pokrój pomarańcze na ćwiartki, wyjmij pestki i większe kawałki białego miąższu ze środka.

Zmiksuj pomarańcze na purée (nie musi być całkiem gładkie) i przełóż do dużej miski.

Rozgrzej piekarnik do 160 st C / piekarnik gazowy 3. Wyłóż okrągłą foremkę o średnicy 21cm i ruchomym dnie papierem do pieczenia.

Wmieszaj zmiażdżone ziarna kardamonu, xylitol i jajka do pomarańczowego purée. Dodaj mielone migdały, polentę, mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia, i delikatnie wymieszaj, do połączenia składników.

Przełóż masę do foremki, wyrównaj i piecz przez 40 minut.

Po 40 minutach, ułóż plastry pomarańczy na wierzchu ciasta i posyp płatkami migdałów. Włóż spowrotem do piekarnik i piecz przez kolejne 20-25 minut aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty po wyjęciu.

Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.

Smacznego!
Lena x

Ciasto pomarańczowe w kardamonem (bez nabiału, bez cukru)
Ciasto pomarańczowe w kardamonem (bez nabiału, bez cukru)




3 komentarze do Ciasto pomarańczowe w kardamonem (bez nabiału, bez cukru)
  1. upiekę w najbliższy piątek apetycznie wygląda

  2. upiekłam ..pachnie w całym domu i smakuje super. polecam

  3. Cieszę się, że smakowało :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

65 − 59 =