Jeden przepis, którego nie zdążyłam zrobić w trakcie niedawnej wizyty u rodziców, jako że po prostu zabrakło dni żeby zmieścić również ten przepis, były cukinie faszerowane kaszą jaglaną. Przepis wypróbowałam już jakiś czas temu, używając quinoa czyli komosy ryżowej, którą też można użyć w przepisie, ale jako że kasza jaglana jest o wiele bardziej popularna w Polsce, tym razem postanowiłam użyć właśnie tego żółtego, bezglutenowego ziarna. Przepis wychodzi pysznie w obu wersjach. Jestem pewna, że mama już niedługo go wypróbuje.

Ten przepis to esencja lata. Połączenie dojrzałej cukinii (postarajcie się wybrać niezbyt duże), wypełnioniych bardzo letnim połączeniem ziarna, pełnych smaku suszonych pomidorów, orzechów i nasion. Fuzja kolorów dodaje daniu jeszcze więcej czaru, z żółtym farszem dzięki kaszy jaglanej z czerwonymi, brązowymi i zielonymi akcentami, w zielonych łódeczkach z cukinii, wszystko zanurzone w czerwonym sosie pomidorowym.

Wynik końcowy jest bardzo imponujący, chociaż wcale nie trudny do wykonania. Dla mnie to idealny przepis na niedzielny obiad, świetna niespodzianka na kolację z gośćmi, albo wyjątkowa kolacja dla dwojga.

składniki

Dla 2 osób
2 małe cukinie
120g kaszy jaglanej
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
8 suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki
15ml / 1 łyżka oliwy
30g orzechów włoskich, posiekanych
25g pestek dyni
25g pestek słonecznika
Sól i świeżo zmielony pieprz

Na sos pomidorowy
1 puszka pomidorów w puszce
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
15ml / 1 łyżka oliwy
Świeży tymianek i bazylia
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 st C / piekarnik gazowy 6


Ułóż całe cukinie na blaszce do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut aż zmiękną. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.


W między czasie, rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i podsmaż przez 2-3 minuty na złoty kolor. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę i podsmaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj kaszę jaglaną, wymieszaj i zalej 350ml wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut aż woda wsiąknie w kaszę i wyparuje a kasza jaglana będzie miękka.


W tym czasie przekrój upieczone cukinie na pół i łyżką wyjmij miąższ zostawiając około 0,5cm miąższu przy skórce. Pokrój wydobyty miąższ cukinii i dodaj do gotującej się kaszy razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami.


Gdy kasza będzie gotowa, zdejmij z ognia, dosyp posiekane orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika i dopraw do smaku solą i pieprzem.


Rozłóż przygotowaną kaszę jaglaną do przygotowanych ‚łódeczek’ z cukinii. Włóż do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 15 minut.


W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i podsmaż przez 2-3 minuty na złoty kolor. Dodaj pomidory z puszki i świeże zioła i gotuj przez 8-10 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Wyjmij upieczone cukinie z piekarnika i podawaj ciepłe z sosem pomidorowym.


Smacznego!
Lena x

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Letnie oczyszczenie




2 komentarze do Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
  1. Super! Robilam ostatnio podobna, tylko ze z quinoa. Z jaglana tez musi byc pyszna! :)

  2. Ja też je wcześniej robiłam z quinoa. Obie wersje jak dla mnie rewelacyjne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

75 − 71 =