Zarówno mój mężczyzna jak i ja uwielbiamy weekendowe kolacje w stylu mezze, w różnymi daniami do spróbowania. W ten sposób, prosta kolacja zamienia się w ucztę, w trakcie której przy jedzeniu upajamy się długimi rozmowami, celebrując czas spędzony razem.
Im więcej ma być dań, tym muszą być prostsze. O ile lubię spędzać czas w kuchni, mimo wszystko wolę spędzać go z moim mężczyzną, przy kolacyjnym stole.
Oto danie, które świetnie się sprawdza zarówno jako danie głóne, jak i jako część mezze.
Ja preferuję czerwone papryki, ale jeśli lubicie gorzkawy smak zielonych, możecie użyć ich w tym przepisie.

składniki

Dla 2 osób

2 czerwone papryki, góry odcięte i zachowane, wypestkowane
125g mieszanki dzikiego ryżu i ryżu basmati
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 pomidor, posiekany
10 czarnych oliwek, wypestkowanych i posiekanych
2 łyżeczki orzeszków pinii, uprażonych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

W dużym garnku, zagotuj osoloną wodę i gotuj ryż przez około 15-18 minut aż będzie miękki



Rozgrzej piekarnik do 200 st C / piekarnik gazowy 6.



Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni, dodaj cebulę i podsmaż przez 3-4 minuty aż zmięknie. Dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Dodaj zioła i przyprawy, orzeszki pinii, oliwki i zamieszaj. Dodaj ugotowany ryż i zamieszaj ponownie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Rozdziel farsz pomiędzy papryki, dokładnie dociskając. Ułóż papryki w żaroodpornym naczyniu, pionowo, przykryte pokrywkami z papryk. Skrop 1 łyżką oliwy i piecz przez około 30 minut aż papryki zaczną mięknąć. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 15 minut.



Podawaj na gorąco.


Smacznego!
Lena x

Faszerowane papryki po turecku
Faszerowane papryki po turecku




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + 8 =