Kolejny przepis na karczochy tego lata. Proste ale też mocne smaki łączą się w tym przepisie, tworząc bardzo przyjemną przystawkę

Aioli z zielonej pietruszki pięknie łączy się ze smakiem karczochów (możecie też użyć go jako dodatek do innych warzyw). Dodatkową zaletą jest to, że świeża zielona pietruszka minimalizuje zapach czosnkowego oddechu, a czosnku w przepisie nie brakuje.
To tyle gadania na dziś. Do gotowania!

składniki

Dla 4 osób
4 karczochy
1 cytryna, pokrojona na ósemki
Sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
Sól i świeżo zmielony pieprz

Na aioli cytrynowe z pietruszką:
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
2 żółtka (w temperaturze pokojowej)
100ml oliwy z oliwek extra virgin
Mały pęczek pietruszki, posiekany
Sok z połowy cytryny
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej grill do gorąca.

Umyj karczochy pod zimną bieżącą wodą. Przygotuj dużą miskę pełną wody z dodatkiem soku z cytryny i trzymaj karczochy w wodzie przez cały czas gdy ich nie używasz. Zapobiegnie to ich zbrązowieniu.

Żeby przygotować karczochy, przytnij około 2cm od góry każdego karczocha. Obierz ogonki nożykiem do warzyw. Usuń odstające dolne liście. Za pomocą nożyczek, odetnij 1cm od góry z wszystkich zewnętrznych liści. Przetnij karczochy na pół, wzdłuż. Usuń włochaty środek za pomocą łyżeczki do melona, lub zwykłej łyżeczki.

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku z dodatkiem soku z cytryny. Włóż karczochy na wrzątek i gotuj przez około 12 minut. Opłukaj ugotowane warzywa pod zimną bieżącą wodą i dobrze odsącz.

W międzyczasie, przygotuj aioli cytrynowe z zieloną pietruszką. Włóż liście pietruszki, ząbki czosnku i szczyptę soli do moździerza albo małej miseczki. Zacznij ugniatać składniki tłuczkiem aż zaczną się łączyć i tworzyć emulsję. Zajmie to kilka minut. Dodaj żółtka i mieszaj dalej za pomocą tłuczka. Gdy żółtka wmieszają się w emulsję, powoli dodawaj oliwę, po trochę, ciągle mieszając. Gdy dodasz całą oliwę, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Przechowuj w lodówce aż do kiedy aioli będzie potrzebne.

W małej miseczce, wymieszaj oliwę i czosnek. Pędzelkiem posmaruj karczochy tak powstałym sosem i ułóż je na gorącym grilu.

Griluj warzywa razem z połową pokrojonych cytryn na rozgrzanym grilu na obu stronach, dodając więcej sosu podczas obracania. Grilowanie powinno zająć około 10-12 minut.

Podawaj na ciepło, razem z aioli.

Smacznego!
Lena x

Grilowane karczochy z aioli cytrynowym z pietruszką (anty-candida)
Grilowane karczochy z aioli cytrynowym z pietruszką (anty-candida)




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

49 + = 58