Groch z kapustą nie był typowym daniem na wigilijnym stole z mojego dzieciństwa. Ale gdy przyszło do pierwszej wigilii przygotowywanej przeze mnie poza domem, Max stwierdził, że u niego zawsze groch z kapustą był. No i w ten sposób zawitał na naszym wigilijnym stole. I od tej pory pojawia się już zawsze. Uwielbiam ten maślany smak grochu z kapustą. Do tego stopnia, że od czasu do czasu przygotowuję te danie poza bożonarodzeniowym okresem.

Tym razem groch z kapustą pojawiają się w bardziej eleganckiej wersji, podane na buraczanych podstawkach. Zobaczcie i spróbujcie sami!

Składniki

Dla 4 osób


Na kapustę z grochem

0.5 kg kiszonej kapusty
0.5 szklanki łuskanego grochu
1 cebula, drobno posiekana
4 łyżki masła
Sól i świeżo zmielony pieprz


Na buraczane podstawki

200g buraków
50g cukru

Przygotowanie

Przygotowanie kapusty

Groch zalej wrzącą wodą i odstaw na noc (albo co najmniej na 2 godziny). Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj na małym ogniu, aż będzie całkiem miękki.


Odcedź ugotowany groch i przetrzyj przez sito lub zmiksuj (ja o wiele bardziej wolę przetarty przez sitko groch).


Pokrój kapustę posiekać, zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu.


Gdy będzie całkiem miękka, dodaj przetarty groch, 2 łyżki masła i wymieszaj.


W rondelku roztop 2 łyżki masła, dodaj cebulę i podsmaż na złoty kolor. Wymieszaj cebulę z kapustą i grochem.


Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Gdy kapusta lekko przestygnie (tak by można ją było wziąć do ręki) uformuj małe kulki.


Przygotowanie buraczanych podstawek

Rozgrzej piekarnik do 120st C / piekarnik gazowy 2.


Buraki obierz i pokrój na małe kawałki. Gotuj przez 10-15 minut aż będą miękkie. Gorące buraki zetrzyj na gładą masę razem z cukrem w mikserze.


W równych odstępach rozłóż buraczane purée papierze do pieczenia.


Następnie szerokim nożem rozsmaruj cieńko masę tak by powstały kwadraty. Krawędzią noża wyrównaj kształty.


Piecz przez 50 minut aż masa będzie chrupiąca i będzie lekko odchodzić od papieru.


Używając noża oderwij wszystkie kwadraty. Gdy są jeszcze ciepłe, możesz je uformować i lekko podnieść ich końce.


Przed podaniem, kulki z kapusty z grochem ułóż na buraczanych podstawkach.


Smacznego!
Lena x

Groch z Kapustą
Groch z Kapustą


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 15 = 21