W tym roku święta w Polsce, tak więc nie ma wielkich przygotowań kulinarnych w domu. Gotowanie wigilijne zawsze kojarzy mi się z domem babci, gdzie najczęściej spędzaliśmy święta Bożego Narodzenia. Wigilia to zdecydowanie dzień rodzinnego gotowania. Razem z mamą i babcią spędzałyśmy praktycznie cały dzień w kuchni, podczas gdy faceci odkurzali, trzepali dywany, przygotowywali choinkę, i zajmowali się innymi sprawami – co chwilę zaglądając co dzieje się na froncie kuchennym. Wigilia to czas tradycyjnych przepisów – babcia i mama zawsze wiedziały co i jak robić, zamiast zaglądać do książek, co chwilę podpytywałam się babci jak zrobić to, czy tamto. A jeśli chodzi o odmierzanie składników, to trzeba bylo dodać tyle, żeby było dobrze i już. Aż sama się zdziwiłam gdy przyszło do gotowania mojej pierwszej wigilii samodzielnie – ale po tych wszystkich latach, wiadomo już co i jak zrobić, to się po prostu wie. I właśnie w ten sposób z całych świątecznych przygotowań najbardziej pamiętam wigilijne gotowanie i potrawy które pojawiają się na stole tylko raz do roku, i ich przygotowywanie w radosnym gronie. No i ilość wegetariańskich dań serwowanych na Wigilię. Na blogu oczywiście, wszystko odmierzone i opisane.


Kapusta z grzybami miała swoje miejsce na wigilijnym stole, także w postaci pierogów z grzybami. Przeze mnie wyjątkowo lubiana, bo w końcu to wegetariańki bigos: kapusta, grzyby, czasem suszona śliwka…


Dzisiaj mieliśmy przedsmak wigilijnych potraw z kapustą w roli głównej. Tym razem kapusta z grzybami w wydaniu wytrawnym, podana nieco inaczej w miseczkach z kruchego ciasta. Niewielka zmiana, ale jednak tradycyjna kapusta z grzybami nabiera jakby ważniejszego miejsca przy wigilijnym stole i przemienia się w wykwintą przystawkę.

Składniki

Dla 4 osób


Na kapustę z grzybami:

0.5 kg kapusty kwaszonej, pokrojonej
15g grzybów suszonych (najlepiej borowików)
kilka suszonych śliwek bez pestek (opcjonalnie)
1 cebula drobno posiekana
2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka cukru
Sól i świeżo zmielony pieprz


Na kubeczki z ciasta

płat gotowego kruchego ciasta
lub
250g mąki, przesianej
150g masła, prosto z lodówki, pokrojonego na kawałki
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Przygotowanie

Przygotowanie kapusty:


Grzyby umyj i razem ze śliwkami zalej wodą i odstaw na noc (albo przynajmniej na 2 godziny).


Wyjmij śliwki i pokrój na kawałki.


Na duzej patelni, lub w garnku, rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną kapustę i cukier. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zamieszaj i zalej wodą, tak by przykrywała całość. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu przez około 20-30 minut.


W między czasie w małym rondelku ugotuj poprzednio namoczone grzyby w 2 szklankach wody w której się moczyły. Gotuj przez 15 minut aż grzyby zmiękną. Następnie pokrój grzyby w cieńkie paski.


Dodaj grzyby do kapusty, razem z wodą w której się gotowały i duś przez kolejne 10-20 minut aż kapusta będzie miękka.


Dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby odcedź nadmiar wody.


Przed podaniem wyjmij ziele angielskie i liść laurowy.


Przygotowanie kubeczków z ciasta


Rozgrzej piekarnik do 200st C / piekarnik gazowy 6.


Żeby zrobić kruche ciasto, wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli potrzeba dodaj odrobinę więcej wody. Wymieszaj składniki najpierw nożem, a następnie wyrób ręką aż do uzyskania gładkiej masy. Ostaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na 0.5cm grubości.


Ja przy tej okazji użyłam gotowego kruchego ciasta, które wystarczyło tylko wyjąć z opakowania.


Wyłóż formę do muffinek ciastem, przyciskając je do brzegów.


Schłódź w lodówce przez 15-20 minut.


Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.


Przed podaniem wyłóż kapustę do kubeczków.


Smacznego!
Lena x

Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami


2 komentarze do Kapusta z grzybami
  1. wyglądają apetycznie i już mi pachnie Świętami.

  2. […] Kapusta z grzybami […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

85 − 82 =