Na co dzień, raczej nie nazwałabym się tradycjonalistką. Ale w noc 24 grudnia, nagle zmienia się świat.

Wigilia to dla mnie noc pełna tradycji, wspomnień i magii. To pierwsza gwiazdka rozpoczynająca wieczerzę, przełamany opłatek wigilijny podarowany drugiej osobie z życzeniami od serca i dodatkowe nakrycie przygotowane dla niespodziewanego gościa tak by nikt nie musiał tej nocy spędzać sam. To czas kiedy powracają wszystkie najlepsze wspomnienia z dzieciństwa, zwłaszcza momenty spędzone z tymi których nie ma już wokół nas. To magiczna noc, kiedy wystarczy zamknąć na chwilę oczy by zobaczyć uśmiech i poczuć bicie serca najbliższych nam osób, nawet jeśli są daleko stąd.

Wigilia to też tradycyjnie dwanaście dań na stole. I z tego co pamiętam, zwykle tylu się z mamą doliczałyśmy, sprytnie wliczając w to kawałek chleba, opłatek, czy choćby kompot wigilijny. No i całe szczęście, bo mimo że jedzenie gra całkiem ważną rolę tego wieczoru, to tak w głębi, to w końcu pretekst do miło spędzonego czasu w domowej atmosferze, do długich rozmów z najbliższymi i prawdziwie świątecznej, radosnej atmosfery.

A już z całą pewnością, wigilia jak i całe święta to nie powód do zupełnego przekreślenia zdrowej diety o którą dbaliśmy przez cały rok. Na szczęście wigilijne potrawy to mnóstwo zdrowych składników – kiszona kapusta, suszone owoce i orzechy (no i nie wspominane zbytnio na blogu ryby). Największą sztuką jest zachowanie rozsądku jeśli chodzi o rozmiar posiłku.

A co do zdrowych wigilijnych dań – kompot wigilijny z suszonych owoców to z pewnością perełka. Same naturalne składniki, pełne witamin suszone owoce, świetnie poprawiające przemianę materii. Najlepszy dodatek do wigilijnej kolacji.

składniki


50g suszonych jabłek
50g suszonych gruszek
50g suszonych moreli
100g suszonych śliwek
10-12 goździków
Kora cynamonu, albo 1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
Kilka łyżek miodu, do smaku
Kilka plastrów cytryny i pomarańczy ze skórką
Sok z połowy cytryny
Sok z połowy pomarańczy

Przygotowanie

Suszone owoce włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Odstaw na około 2 godziny.


Zagotuj owoce w wodzie w której stały (jeśli podczas namaczania owoce wchłonęły dużo wody, można dolać więcej) i gotuj przez około 15-20 minut.


Zdejmij z ognia, dodaj miód, przyprawy, sok z cytryny i pomarańczy oraz plastry cytryny i pomarańczy.


Podawaj na zimno.


Smacznego!
Lena x

Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców




Jeden komentarz Kompot z suszonych owoców
  1. […] Kompot z suszonych owoców […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 6 = 4