Niedawno spędziłam dwa tygodnie w Kostaryce, biorąc udział w programie wolontariackim, budując dom dla miejscowej rodziny. Fascynujące i niezapomniane doświadczenie. Poznałam i zaprzyjaźniłam się z genialnymi ludźmi. A co najważniejsze, mimo że byly to dwa tygodnie ciężkie pracy (przyznaję, że kilof, łopata i taczka to nie są sprzęty których używam na co dzień) wróciłam z wyprawy zrelaksowana i wyciszona. Szczęśliwa. Jak mówią kostarykańczycy: Pura Vida!

Przyznaję, że jednym z ulubionych momentów na budowie była poranna przerwa na kawę (z własnej hodowli) i domowej roboty ciasteczka przygotowywane dla nas każdego ranka przez Roxanę (przemiłą dziewczynę dla której budowaliśmy dom). Oczywiście nie mogłam wyjechać bez przepisu. A przepis jest bardzo prosty – tak jak lubię! Uwielbiam te przepisy gdzie przygotowanie opiera się tylko na kilku podstawowych instrukcjach, z opisem ‘aż będzie gotowe’ – od razu wiadomo, że osoba która daje ci ten przepis sama wykonuje go od dawna, i praktycznie mogłaby przygotować ciasteczka z zamkniętymi oczami.

Na blogu, bardziej szczegółowe opisy. Udanego pieczenia! Pura Vida!

składniki

Na 24 ciasteczka

250g /1.5 szklanki pełnoziarnistej mąki
125 g masła
150ml / 0.75 szklanki maślanki (oryginalny przepis proponuje kwaśną śmietanę)
125g / 0.5 szklanki cukru
1 duże jajo (albo dwa mniejsze)
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190 st C / piekarnik gazowy 5.

W dużej misce, wymieszaj masło i cukier i utrzyj na gładką masę (możesz użyć miksera, ale ja osobiście wolę wymieszać składniki ręcznie, używając dużej drewnianej łyżki).

Dodaj jajko i wymieszaj ponownie. Dodaj maślankę (lub kwaśną śmietanę jak mówi oryginalny przepis) i wymieszaj. Dodaj cynamon i powoli dosypuj mąkę, ciągle mieszając, drewnianą łyżką, a następnie ręką.

Schłódź ciasto w lodówce przez około 30 minut (możesz pominąć ten krok gdy czasu brak).

Urwij kawałek ciasta i, na lekko oprószonym mąką stole, uformuj w podłużny, walcowaty kształt (1 cm średnicy, 12 cm długości). Uformuj ciasto w małe spirale.

Układaj w sporych odstępach na lekko natłuszczonej blaszce do pieczenia.

Piecz przez około 15 minut na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!
Lena x

Kostarykańskie ciasteczka domowej roboty
Kostarykańskie ciasteczka domowej roboty


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

70 + = 74