Magii wszystkim wigilijnym daniom z pewnoścą dodaje fakt, że pojawiają sie one na stole tylko raz w roku. Mimo że wszystkie wigilijne potrawy obracają się wokół kilku podstawowych składników, co roku wyczekujemy tych smaków z utęsknieniem. Dla mnie te wigilijne smaki przewyższają wszelkie wykwintne świąteczne dania, i z chęcią zajadam się nimi w same święta i w okresie po-świątecznym. Dlatego też zwykle staram się przyrządzić wszystkiego trochę więcej, zwłaszcza tych rzeczy które można bez problemu zamrozić. Nie ma to jak krokiety z kapustą i grzybami z czystym barszczykiem w zimowy wieczór! Tak, uwielbienie kiszonej kapusty to z pewnością nabyty smak, zresztą wszystkie wigilijne potrawy są bardzo specyficzne i zadziwiłyby nie jednego obcokrajowca. Ale chyba nie dla mnie jednej to smak magii dzieciństwa, smak magii świąt.


Ps. Nie zapominajcie, że jeśli macie ochotę podzielić się świątecznymi (lub jakimikolwkek innymi) przepisami to jest też wersja angielska www.happyblueberry.co.uk – Zapraszam!

składniki

Na 4 porcje

Na farsz
350g pieczarek, drobno pokrojonych
1 cebula, drobno posiekana
200g kiszonej kapusty, posiekanej
2 łyżki oliwy
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
Sól i świeżo zmielony pieprz

Na naleśniki (około 12 sztuk)
300g mąki
3 jajka
300ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta soli

Dodatkowo do panierowania
2 jajka
100g bułki tartej
2 łyżki mąki
Olej do smażenia

Przygotowanie

Żeby przygotować ciasto naleśnikowe, w dużej misce, wymieszaj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, najpierw łyżką a następnie trzepaczką. Jeśli potrzeba, dodaj trochę wody, żeby ciasto było lejące i niezbyt gęste. Odstaw ciasto na około 30 minut. Następnie na dużej patelni z minimalną ilością oleju usmaż około 12 cienkich naleśników.


Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim na talerzu i odstaw, aż będą potrzebne do zawijania krokietów.


Żeby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojone pieczarki i podsmaż przez 5-10 minut. Przełóż do miseczki.


Na patelnię wyłóż kapustę, zalej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj przez około 20-30 minut do miękkości. Odcedź nadmiar wody. Dodaj podmażoną cebulę i pieczarki i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do ostygnięcia.


Na naleśniki nakładaj około 2-3 łyżki przygotowanego farszu i zawijaj w krokiety.


Opanieruj krokiety w jajku i bułce tartej zmieszanej z mąką a następnie podsmaż na oleju na złoty kolor.


Podawaj gorące.


Krokiety również możesz przygotować wcześniej i zamrozić po usmażeniu i ostudzeniu. Po odmrożeniu, krokety przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut aż będą gorące.


Smacznego!
Lena x

Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

46 + = 52