Migdałowa tarta de Santiago, to tradycyjny wypiek z Galicji z północno-zachodniej Hiszpanii. Chociaż w dniu dzisiejszym znana jest nie tylko w Galicji, ale w całej Hiszpanii, a nawet na całym świecie. Główne składniki do tarty to mielone migdały, cukier i jajka, które dodaje się w równych proporcjach, z dodatkiem masła. Mąka pojawia się jedynie w kruchej bazie do ciasta, chociaż niektóre przepisy proponują wersję bez bazy.
Słodkie i ciekawe. I upieczone z miłością.

Składniki

Na 10 małych tart albo na jedną dużą okrągłą tartę


Na kruche ciasto

250g mąki
75g cukru
150g masła
Szczypta soli
Sok z 1 cytryny



Na masę migdałową

150g cukru
150g mielonych migdałów
2 jajka
115g masła
Drobno starta skórka z 1 cytryny
Sok z 0.5 cytryny
50g płatków migdałowych
Cukier puder do udekorowania

Przygotowanie

Żeby przygotować kruche ciasto, w dużej misce wymieszaj mąkę i cukier. Roztop masło i wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj roztopione masło z sokiem z cytryny do mąki i cukru i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.


Wyłóż ciasto w foremkach do tarty (jednej dużej okrągłej formie do tarty), przyciskając dokładnie do spodu i boków formy. Nakłuj ciasto widelcem i schłódź w lodówce przez około 30 minut.


Rozgrzej piekarnik do 200 st C / piekarnik gazowy 6.


W międzyczasie, przygotuj masę migdałową. Utrzyj masło z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodaj skórkę i sok z cytryny i wymieszaj. Wbij jajka i utrzyj do uzyskania kremowej masy. Wmieszaj mielone migdały.


Wyjmij ciasto z lodówki. Przykryj ciasto pergaminem i wyłóż na górę suchy ryż albo ceramiczne ‘fasolki’, żeby ciato podczas pieczenia zachowało formę. Piecz przez 15-20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, ściągnij ‘fasolki’ i pergamin, i piecz przez kolejne 5 minut.


Wyjmij ciasto z piekarnika. Wyłóż masę migdałową na upieczone kruche ciasto, rozsmaruj równo i posyp płatkami migdałowymi.


Piecz przez około 30-35 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.


Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Smacznego!
Lena x

Migdałowa Tarta de Santiago
Migdałowa Tarta de Santiago




Jeden komentarz Migdałowa Tarta de Santiago
  1. Mmm, coś pysznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 4