Oto wariacja na temat mojego ulubionego ciasta marchewkowego.
Chciałam przygotować słodkie przekąski na odwiedziny przyjaciółki pewnego wieczoru, więc zamiast ciasta wybrałam muffiny.
Kolejna wariacja była mniej zaplanowana, ale wyszła całkiem dobrze. W ostatniej chwili okazało się, że orzechy włoskie ‚wyszły’, więc postanowiłam zastąpić je orzechami laskowymi.
Czas na aromatyczną herbatę, w sam raz do tych pysznych pełnoziarnistych muffin, pełnych warzyw i orzechów.


Ta wersja bez cukru jest dostosowana do późniejszych etapów diety anty-candida.

składniki

200g mąki pełnoziarnistej, przesianej
150g xylitolu
75g orzechów laskowych, posiekanych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
0.5 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
210ml oleju rzepakowego
250g marchwi, startej

Na masę jogurtowo-kremową
75g masła, w temperaturze pokojowej
30g xylitolu, zmielonego na puder
150g jogurtu greckiego, o pełnej zawartości tłuszczu
Starta skórka pomarańczy i cytryny
12 połówek orzechów laskowych

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 st C / piekarnik gazowy 4.

Natłuść formę do muffin i wyłóż ją papierowymi foremkami do muffin.

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kaszę kukurydzianą, przyprawy, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, xylitol i posiekane orzechy włoskie.

W osobnej misce, lekko ubij jajka z olejem. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia, ale nie dłużej niż potrzeba, tak by masa była lekko grudkowata.

Wmieszaj startą marchew.

Łyżką wyłóż masę do foremek.

Piecz przez około 25-30 minut, aż muffiny wyrosną i patyczek włożony do ciasta wychodzi czysty.

Żeby przygotować masę jogurtowo-kremową, ubij masło z połową sproszkowanego xylitolu, na gładką masę. Wmieszaj grecki jogurt i skórkę pomarańczową. Stopniowo dodawaj pozostały xylitol, aż masa uzyska wymaganą konsystencję.

Podziel masę pomiędzy muffiny, rozsmarowując na wierzchu. Udekoruj połówkami orzechów włoskich i posyp cynamonem.

Smacznego!
Lena x

Muffiny marchewkowe (bez cukru)
Muffiny marchewkowe (bez cukru)




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 + = 16