Tym razem, przepis nie dla tych na diecie anty-kandyda…

Przepis cudowny, dobrze mi znany i bardzo mi bliski. Od mojej ukochanej mamy.

W zeszłym tygodniu, rozmowy w biurze zeszły na temat programu ‚Great British Bake Off’ bijącego rekordy popularności, w którym to uczestnicy co tydzień testują swoje zdolności kulinarne piekąc chleby, ciata i ciasteczka. Od słowa do słowa, postanowiliśmy pieczenie przenieść z ekranu telewizji do rzeczywistości i urządzić degustację wypieków w biurze. Zasady były proste, gdy przypisany ci zawodnik odpada z konkursu, należy przynieść swoje wypieki do biura. W tym tygodniu moja kolej…

Pyszne ciasto, które wszystkich zachwyci? To musi być przepis mamy! Wrzesień, więc czas na jabłka. Piekę szarlotkę. Hmmm, moja ulubiona, już sam zapach to rozkosz dla zmysłów. Dla mnie to więcej niż zapach pysznego ciasta. To zapach domu. I mimo, że postaram się oprzeć pokusie jedzenia (wrzesień to dla mnie czas detoksu i powrotu do ścisłej diety anty-candida, po wakacyjnych grzeszkach), to samo pieczenie było niesamowitą przyjemnością.

Mam nadzieję, że faktycznie zachwycimy ciastem wszystkich w pracy. Ja i mama.

składniki

masło do natłuszczenia blachy
1 łyżka bułki tartej



Na kruche ciasto:
520g mąki
220g cukru
2 jaja
250g masła
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 łyżka bułki tartej



Na jabłka
1 kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu



Do dekoracji (opcjonalnie)
3 jabłka
0.5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
sok z 0.5 cytryny
2 łyżki masła, roztopionego

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 st C, piekarnik gazowy 4.

Zagnieć szybko kruche ciasto z wszystkich składników. Podziel na 2 części i włóż do lodóki na 30 minut. Jedną część rozłóż na dnie posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Podpiecz w piekarniku przez 10 minut, następnie wyjmij z piekarnika i posyp łyżką bułki tartej.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, posyp cynamonem i cukrem. Połowę jabłek włóż o rondelka z 2 łyżkami wody i podsmaż przez 10 minut, ciągle mieszając aż jabłka zmiękną i zaczną się karmelizować. Wymieszaj z surowymi jabłkami.

Wyłóż jabłka na ciasto.

Wyjmij pozostałe ciasto z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych okach na jabłka.

Opcjonalnie, zrób kilka różyczek z jabłek do dekoracji (instrukcja poniżej)

Piecz ok. 40 min w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu, posyp cukrem pudrem.

Żeby przygotować różyczki z jabłek, pokrój jabłka ze skórką na bardzo cieniutkie plasterki. Włóż do porcelanowej miski i posyp cynamonem i cukrem. Skrop sokiem z cytryny z roztopionym masłem. Włóż na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, by jabłka zmiękły. Żeby formować róże, pierwszy plasterek jabłka zwiń w ciasny rulon i wbij w ciasto. Owiń go drugim plasterkiem i kolejnym, aż powstaną różyczki.


Smacznego!
Lena x

Szarlotka na kruchym ciescie
Szarlotka na kruchym ciescie




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

77 − 67 =