Mamy dziś Dzień Naleśnika – Pancake Day! Tak przynajmniej koniec karnawału obchodzony jest w Anglii. Zajadanie się naleśnikiem jest dziś obowiązkowe. W Polsce mamy Tłusty Czwartek, podobnie do niemieckiego Schmotziger Donnerstag i węgierskiego Torkos Csütörtök, chociaż dania serwowane w każdym z tych krajów są zupełnie nie podobne. W Anglii mamy dziś Shrove Tuesday, który w wielu krajach Europy i całego świata obchodzony jest jako Mardi Gras.



Tak więc na blogu, mamy dzisiaj naleśnika. Do końca nie mogę się zdecydować czy wolę słodkie czy wytrawne naleśniki. Prawdopodobnie to te wytrawne częściej pojawiają się na naszym domowym menu, ale od czasu do czasu wyjątkowy naleśnik na słodko jest bardzo mile widziany.



Dziś mój ulubiony przepis na naleśniki na słodko – czekoladowy naleśnik z bananami i odrobiną likieru Cointreau. Czasami trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, choćby naleśnikowego.

składniki

Dla 4 osób
4 banany
Sok z połowy pomarańczy
Starta skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki likieru Cointreau


Na sos czekoladowy
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki kukurydzianej
40g czekolady gorzkiej
15g masła
50ml miodu akacjowego
0.5 łyżeczki esencji waniliowej


Na naleśniki
75g mąki orkiszowej
50g mąki pszennej
2 łyżki kakao
Szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka oleju rzepakowego
250ml mleka
Olej do smażenia

Przygotowanie

Obież banany, pokrój w plasterki i włóż do miseczki. Zalej sokiem pomarańczowym wymieszanym z Cointreau i startą skórką pomarańczy. Ostaw na bok.



Aby zrobić ciasto naleśnikowe, przesiej obie mąki, sól i kakao do miski. Dodaj jajko i łyżeczkę oleju. Ubiijaj trzepaczką, dolewając stopiowo mleko, aż powstanie gładka masa. Odstaw na bok.



Żeby przygotować sos czekoladowy, w misce wymieszaj kakao i mąkę kukurydzianą. Dodaj mleko i wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia. Połam czekoladę na kawałki i włóż do ronelka razem z masłem i miodem. Podgrzej na małym ogniu ciągle mieszająć. Dodaj kakao wymieszane z mąką i gotuj na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj przez minutę. Dodaj esencję waniliową i wymieszaj. Zdejmij z ognia.



Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni o grubym dnie. Wylej chochelkę ciasta i przechyj patelnię tak by ciasto rozlało się na całej powierzchni. Usmaż naleśnika na średnim ogniu, aż spód zacznie brązowieć. Przewróć i smaż na drugiej stronie.



Przełóż naleśnika na talerz i odłóż w ciepłe miejsce. Usmaż pozostałe naleśniki.



Podgrzej sos czekoladowy. Na każdy naleśnik nałóż banany i złóż naleśnik w trójkąt. Polej sosem czekoladowym.



Podawaj na gorąco.


Smacznego!
Lena x

Naleśniki czekoladowe z bananami i Cointreau
Naleśniki czekoladowe z bananami i Cointreau




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 + 6 =