Pierogi już na blogu były, i jeszcze na pewno nie raz się pojawią.
A na święta, jakby inaczej, pierogi z grzybami i kiszoną kapustą.
Nic dodać nic ująć. Po prostu pysznie.

składniki

Na około 25 sztuk

Na nadzienie
250g kiszonej kapusty, posiekanej
40g suszonych grzybów
1 mała cebula, drobno posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i świeżo zmielony pieprz


Na ciasto
150g mąki
100ml wrzącej wody
1 łyżka oliwy
szczypta soli

Przygotowanie

Żeby przygotować ciasto na pierogi, do dużej miski przesiej mąkę i sól. Dodaj oliwę. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką do połączenia składników, a następnie wyrób ciasto ręką. Pod koniec, gdy ciasto zacznie się formować, wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 5 minut aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.


Włóż ciasto spowrotem do miski i przykryj folią. Ostaw na pół godziny.


W międzyczasie, przygotuj farsz na pierogi. Włóż grzyby do małego garnuszka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut aż grzyby zmiękną. Odcedź ugotowane grzyby (wywar zachowaj) i odstaw do ostygnięcia.


Na patelni, rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i podsmaż przez 3 minuty aż się zeszkli. Dodaj posiekaną kapustę i zalej wywarem z ugotowanych grzybów. Gotuj przez około 20-30 minut do miękkości, następnie odcedź. Ostudzone grzyby drobno posiekaj, dodaj do kiszonej kapusty i dopraw solą i pieprzem.


Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkuj ciasto. Jeśli przygotowujesz pierogi w dniu spożycia, możesz rozwałkować je cieniutko, ale jeśli planujesz je zamrozić, lepsze będzie ciasto grubsze.


Szklanką wycinaj z ciasta krążki. Na środek krążka z ciasta nałóż łyżeczką farsz. Złóż ciasto na pół, z nadzieniem w środku i palcami zlep brzegi.


Gotowe pierogi układaj na oprószonej mąką stolnicy.


W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju. Partiami wkładaj pierogi na wrzątek i gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty aż zaczną wypływać. Wyławiaj pierogi łyżką cedzakową i układaj w odstępach na talerzu. Można też pokropić je oliwą żeby zapobiec sklejaniu.


Pierogi można przygotować wcześniej i po ugotowaniu zamrozić. Ugotowane i odcedzone pierogi odstaw do ostygnięcia a następnie ułóż na oprószonej mąką tacy albo deseczce do krojenia. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. Gdy będą już zamarznięte, przełóż do woreczków.


Smacznego!
Lena x

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami




Jeden komentarz Pierogi z kapustą i grzybami
  1. […] Pierogi z kapustą i grzybami […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

52 − 46 =