Słyszeliście o pizzy na spodzie z kalafiora? Jestem pewna, że tak! Są całkiem popularne na blogach i w internecie, i raz w roku zdaje się pojawiać fala zdjęć i przepisów właśnie na tego typu pizzę. I cieszy mnie ta popularność kalafiorowej pizzy, bo to świetny sposób, by zamienić mączną bazę na więcej warzyw!

Nie jestem największą fanką kalafiora. O ile zawsze lubiłam i lubię wersję mamy na kalafiora z bułką tartą w maśle, a ostatnio zachwyciłam się przepisem przyjaciółki na sałatkę z surowego kalafiora (o tak, ta sałatka z pewnością pojawi się na blogu, wkrótce!) mimo wszystko nie mam niekończącej się listy pomysłó na przyrządzenie kalafiora. Jeszcze. Może muszę zgłębić ten właśnie przepis jeszcze bardziej i odkryć nowe sposoby na to zimowe warzywo, tak by pojawiało się częśćiej na naszym stole.

No ale dzisiaj, zostańmy przy naszej pizzy na spodzie z kalafiora. Nie oczekujcie, że będzie to tradycyjna pizza. Jest inna. Jest lepsza, jeśli chcecie moje zdanie. Bez drożdży, bez glutenu, tylko zdrowe warzywa. Można ją pokroić na kawałki, które, tak jak zwykłą pizzę można bez problemu utrzymać w ręku. A na dodatek możecie eksperymentować z różnymi wersjami warzyw na wierch pizzy.

składniki

Na spód z kalafiora:
1 kalafior (około 750g)
100g mielonych migdałów
2 jajka
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli

Na sos pomidorowy:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego oregano
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
Świeżo zmielony pieprz

Na górę pizzy:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały oberżyn, pokrojony na cienkie podłużne plastry
1 mała cukinia, pokrojona na cienkie podłużne plastry
1 mała cebula, pokrojona
0.5 czerwonej papryki, pokrojonej w plasterki
0.5 żółtej papryki, pokrojonej w plasterki
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w plasterki
Świeże liście bazylii

Olej roślinny do smarowania blachy

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 st C / piekarnik gazowy 6.

Pokrój kalafiora na spore kawałki. Przełóż do miksera i zmiksuj bardzo drobno.

Rozgrzej dużą patelnię (bez dodatku oleju), przełóż posiekany kalafior na patelnię i podsmaż na sucho przez około 10 minut, ciągle mieszając, aż kalafior zmięknie a część wilgoci odparuje.

Przełóż ciepłego kalafiora na czysty bawełniany ręcznik kuchenny. Obiema rękoma, ściśnij ręcznik, tak by wycisnąć jak najwięcej wody z kalafiora, a następnie przełóż spowrotem do miski. Dodaj mielone migdały, jajka, suszone zioła i dopraw do smaku solą.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i natłuść olejem roślinnym. Ułóż masę kalafiorową na środku, a następnie, używając łyżki i rąk, rozprowadź masę i uformuj okrągły spód do pizzy. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-18 minut, aż pizza będzie złoto-brązowa i lekko chrupiąca na brzegach.

W międzyczasie, rozgrzej patelnię do grillowania, posmaruj plastry oberżyna i cukinii oliwą i podsmaż przez 5-6 minut, przewracając raz na drugą stronę, aż zmiękną i zaczną brązowieć. Przełóż na talerz i usmaż pozostałe plastry – będziecie musieli robić to partiami.

Podsmaż cebulkę i plastry papryki przez 2-3 minuty.

Żeby przygotować sos pomidorowy, w małej miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, czosnek i oregano, dodając trochę wody, żeby uzyskać konsystencję gęstego sosu.

Gdy baza z kalafiora będzie upieczona, rozsmaruj na niej sos pomidorowy. Ułóż warzywa na górze i piecz przez kolejne 10-12 minut.

Wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój na kawałki, używając noża do pizzy.

Smacznego!
Lena x

Pizza na spodzie z kalafiora (bez glutenu, bez nabiału)
Pizza na spodzie z kalafiora (bez glutenu, bez nabiału)




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

36 − 31 =