Odkryłam na nowo ratatouille!

Zawsze uwielbiałam tą mieszankę prowansalskich warzyw takich jak bakłażany, cukinie, papryki, pomidory, które łączą się, tworząc proste, domowe ale też pyszne danie jakim jest ratatouille. Zawsze lubiłam prostotę tego jedno-garnkowego przepisu: umyć, pokroić, wymieszać, ugotować. Voilà! Tak mi się przynajmniej wydawało…

Przygotowując się do naszych wakacji we Francji, przez ostatnie tygodnie coraz więcej czytałam o francuskiej kuchni. To już sama w sobie magiczna podróż, książka za książką, strona za stroną, przepis za przepisem. To podróż przez różne regiony Francji, różne tradycje jak i świeże pomysły, różne style gotowania i prezentacji. Przepyszna, wielowymiarowa podróż łącząca geografię, historię, tradycję i smak.

W rezultacie, na nowo odkryłam ratatouille! Odkryłam, że jeśli poświęcimy każdemu składnikowi więcej indywidualnej uwagi i przygotujemy je osobno, w rezultacie będziemy mieli danie o znacznie mocniejszym charakterze i smaku. Zajmuje to trochę więcej smaku, ale jeśli możecie sobie na to pozwolić, to na prawdę warto. Przemienicie dotychczasowe ratatouille ze zwykłych duszonych warzyw, w cudowny melanż prowansalskiej kuchni, w którym każdy składnik ma swój indywidualny charakter, a wszystkie razem tworzą niezwykłą synergię smaku. A przy tym o wiele lepiej wyglądają na talerzu!

Jeśli spróbujecie tej metody, nie ma drogi powrotnej. Oto mój nowy, lepszy sposób na przygotowanie ratatouille.

składniki

2 cebule, pocięte na ćwiartki
4 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
2 bakłażany, pokrojone na kawałki
2 cukinie, pokrojone na plastry
3 czerwone lub żółte papryki, wypestkowane i pokrojone na ćwiartki
4 dojrzałe pomidory, pokrojone w grube plastry
4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 gałązki świeżego tymianku
Garść liści bazylii
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej patelni o grubym dnie. Dodaj pokrojone cebule, i podsmaż przez 3-5 minut, do miękkości. Dodaj pokrojony czosnek, i podsmaż przez kolejne 2 minuty, do miękkości. za pomocą łyżki cedzakowej, wyjmij z patelni cebulę i czosnek i przełóż do czystej miski.

Powtórz ten sam proces z pozostałymi twardymi warzywami (bakłażanami, cukinią i paprykami) dodając łyżkę oliwy za każdym razem i podsmażają warzywa osobno przez około 5-10 minut, do miękkości i przekładając do dużej miski gdy gotowe (możesz wszystkie podduszone warzywa trzymać w tej samej misce).

Gdy wszystkie warzywa będą gotowe, przełóż je spowrotem na patelnię, wszystkie razem. Dodaj grubo pokrojone pomidory razem z gałązkami tymianku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj delikatnie i gotuj przez około 15-20 minut, aż będą miękkie.

Przed podaniem, wmieszaj świeże liście bazylii.

Podawaj na ciepło.

Smacznego!
Lena x

Ratatouille
Ratatouille




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 + = 29