Każdy dzień jest dobry na romantyczną kolację. Okazja zawsze się znajdzie, a tak na prawdę nie jest wymagana. To danie przygotowałam poraz pierwszy gdy po przyjściu do domu, bez znanego mi powodu czekała na mnie butelka Prosecco. Uznałam że część bąbelków świetnie się odnajdzie w kremowym risotto. Przygotowanie nie zabiera więcej niż pół godziny, a danie to zachwyci najbardziej wyrafinowane podniebienia. Najlepiej smakuje podane do kolacji przy świecach.

składniki

Dla 2 osób
10g masła
15ml oleju truflowego
2 szalotki, drobno posiekane
Szczypta szafranu
150g ryżu na risotto
250ml Prosecco
500ml delikatnego wywaru roślinnego
100ml śmietany kremówki 30%
40g świeżo starty ser parmezan
2 łyżeczki orzeszków pinii
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej olej truflowy i masło na dużej patelni i grubym dnie. Dodaj posiekaną szalotkę i podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj ryż i szafran i podsmaż przez 2 minuty, ciągle mieszając aż ryż pokryje się masłem i olejem truflowym.



Powoli wlewaj Prosecco i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.



Dodaj wywar warzywny, po jednej chochelce, ciągle mieszając i czekając aż cały wywar zostanie wchłonięty przed dodaniem kolejnej ilości. Proces ten zajmie około 20 minut w trakcie których risotto będzie kremowe, wywar wchłonięty a ryż miękki.



Wlej pozostałe Prosecco, śmietanę, świeżo starty parmezan i orzeszki pinii. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut.



Przybież plasterkami parmezanu i przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.



Podawaj na ciepło, z kieliszkiem Prosecco.


Smacznego!
Lena x

Romantyczna kolacja – risotto z Prosecco i parmezanem
Romantyczna kolacja – risotto z Prosecco i parmezanem




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

26 + = 27