W ten weekend miałam ochotę na coś naprawdę pysznego. Coś absolutnie wyjątkowego, rozkosznie słodkiego i kremowego. A jako, że nie mogłam się zdecydować na nic konkretnego, w poszukiwaniu inspiracji postanowiłam pogapić się na zdjęcia deserów w internecie i znalazłam ten oto przepis. O tak, trzeba go było wypróbować bez wahania. Tylko trzy składniki, jogurt i owoce, bez dodatku cukru, bez pieczenia ani gotowania, tylko czas potrzebny do odsączenia nadmiaru wody. O ile tylko możecie zaplanować deser za wczasu, to naprawdę wyjątkowy przepis. Warty wypróbowania!

składniki

500g jogurtu greckiego
125g truskawek, bez szypułek, przekrojonych na pół
7 pomarańczy (lub 500ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy)

Przygotowanie

Wyłóż średniej wielkości sitko (średnica około 12cm) gazą (w tym celu możesz też użyć papierowych ręczników) i ułóż sitko nad miską.

Wymieszaj jogurt grecki w pojemniku, aż będzie miał gładką konsystencję i przelej na sitko. Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 24 godziny, tak by nadmiar wody ścieknął do miski a jogurt zgęstniał.

Godzinę przed podaniem, przygotuj sos pomarańczowy. Przetnij pomarańcze na pół i wyciśnij z nich sok pomarańczowy.
W małym garnuszku, zagotuj sok pomarańczowy. Gotuj przez około 15-20 minut aż sos zgęstnieje i zredukuje się do jednej trzeciej objętości. Schłódź w lodówce.

Przed podaniem, wyjmij jogurt z lodówki i delikatnie przewróć jogurt z sitka na talerz. Zdejmij gazę lub papierowe ręczniki. Delikatnie uformuj jogurt do otrzymania właściwej formy.

Ozdób truskawkami i polej sosem pomarańczowym.
Podawaj z dodatkowym sosem pomarańczowym.

Smacznego!
Lena x

Sernik jogurtowy z truskawkami
Sernik jogurtowy z truskawkami




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 + = 17