Prawdopodobnie totalnie wbrew dzisiejszym trendom, święta wcale nie kojarzą mi się z prezentami. Może to wynik tego że najlepsze święta jakie pamiętam to te z wczesnego dzieciństwa, czyli lat 80-tych. Ale chyba jednak coś w tym więcej, bo nawet w późniejszych czasach, na całe szczęście, prezenty zawsze wydawały się być na drugim planie.


Cóż za kontrast w porównaniu z dzisiejszymi czasami! Na szczęście obydwoje z mężem mamy do tego podobne podejście i prezenty, jeśli już, są tylko i wyłącznie symboliczne.


No i oczywiście jeśli prezenty przynosi święty mikołaj, to jest to właśnie dzisiaj, czyli 6-go grudnia, bo w wigilię u nas prezenty przynosiła ‘gwiazdka’. A czy może być lepszy prezent niż własnoręcznie wykonany? Moim zdaniem, nie.


Na tegoroczne mikołajki mamy świąteczne pierniczki – przepis od mamy. Pamiętam jak co roku piekłyśmy pierniczki na 2-3 tygodnie przed świętami, a następnie (po delikatej tylko degustacji…) pakowałyśmy pierniczki do metalowych puszek, z kawałkiem jabłka, by wyciągnąć je i dekorować tuż przed świętami. Tak też robię co roku.

składniki

Na 30-40 pierniczków

100g miodu
4 goździki, utłuczone
0,5 łyżeczki cynamonu
0,25 łyżeczki mielonego kardamonu
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki imbiru
300g mąki
50g masła, schłodzonego
75g / 4 łyżki cukru
1 duże jajo
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 jaja do smarowania pierników

Przygotowanie

Do małego rondelka włóż miód i przyprawy i podgrzej na małym ogniu aż się zrumieni. Dodaj łyżkę gorącej wody i ostudź.


Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj masło i posiekaj nożem na drobne kawałki. Dodaj cukier i wymieszaj. Zrób dołek w wymieszanych składnikach, dodaj jajo, ostudzony miód, rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Wyrób ciasto, początkowo nożem a potem ręką aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.


Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.


Rozgrzej piekarnik do 160st C / piekarnik gazowy 4.


Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Foremką do pierników wykrawaj pierniczkowe kształty. Układaj na natłuszczonej blaszce do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.


Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut na kasztanowy kolor. Ostaw do wystygnięcia.


Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie przed świętami. Po ostudzeniu, włóż pierniczki do szczelnego pudełka z kawałkiem skórki jabłka, dzięki czemu pierniczki się nie zeschną.


Przed podaniem na stół, udekoruj według upodobania.


Smacznego!
Lena x

Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki




3 komentarze do Świąteczne pierniczki
  1. Śliczne wzory. :)

  2. Dziękuję! :)

  3. ale urocze!! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 + 2 =