W ciepłe dni, mogłabym zajadać się miseczką tabbouleh jako sałatką, bez żadnych dodatków, albo z kilkoma listkami zieleniny i świeżymi pomidorkami. Jest to też świetny składnik wielodaniowej mezze. A na dodatek sprawdza się idealnie jako dodatek do kolacji, możecie podać tabbouleh z grillowanym serem halloumi, albo z chlebkiem pita, lub z kulkami falafela. Jakakolwiek jest wasza interpretacja śródziemnomorskiej uczty.
Ten przepis to nie autentyczny tabbouleh, ale wariacja zainspirowana śródziemnomorskimi smakami.

składniki

Dla 2 osób

120g białej komosy ryżowej (quinoa) opłukanej
250ml wody
1 cukinia, grubo starta
Mały pęczkek zielonej cebulki, drobno posiekanej
Garść świeżych liści pietruszki, posiekanych
8 orzechów włoskich, posiekanych



Na sos
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Włóż ziarna quinoa do garnka razem z 250ml wody. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na około 5 minut. Zamieszaj widelcem, tak by porozdzielać ziarna.

Przełóż quinoa do miski, i delikatnie wymieszaj z cukinią, zieloną cebulką i zieloną pietruszką.

Żeby przygotować sos, wymieszaj wszystkie składniki. Polej quinoa z warzywami sosem i delikatnie wymieszaj.

Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Podawaj w temperaturze pokojowej.

Smacznego!
Lena x

Tabbouleh z komosą ryżową (quinoa) i orzechami włoskimi
Tabbouleh z komosą ryżową (quinoa) i orzechami włoskimi




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

72 − 65 =