Świeże.
Orzeźwiające.
Cool.

Ślinka cieknie.
Palce lizać.
Pychota.

Musicie.
Ich.
Spróbować.

składniki

165g wiórków kokosowych
2 jajka, białka i żółtka oddzielone
1 żółtko
7 łyżek xylitolu
150ml pełnotłustego jogurtu greckiego
Drobno starta skórka z 2 cytryn
Sok z 2 cytryny
Masło do natłuszczenia formy
Jagody lub maliny do przybrania

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 st C / piekarnik gazowy 4. Natłuść 4 foremki do tartaletek.


W misce wymieszaj wiórki kokosowe, 2 białka jajek i połowę xylitolu do połączenia składników i powstania klejącej masy. Rozłóż masę do foremek i przyciśnij mocno do spodu i boków foremki. Schłódź w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie przełóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 5-8 minut.


Żeby wykonać masę na nadzienie, ubij 3 żółtka, pozostały xylitol, jogurt grecki, skórkę z cytryny i sok z cytryny.


Wyjmij tartaletki z piekarnika i rozlej na nie masę na nadzienie. Włóż spowrotem do piekarnika i piecz przez 15-20 minut aż masa stężeje i będzie złocista.


Odstaw do ostygnięcia na kratce a następnie wyjmij z foremek.


Udekoruj świeżymi malinami lub jagodami.

Smacznego!
Lena x

Tartaletki cytrynowe z owocami lasu
Tartaletki cytrynowe z owocami lasu




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

51 − = 42