Nadszedł grudzień, więc oficjalnie można zacząć odliczanie do świąt. Tak na prawdę w Londynie okres świąteczny praktycznie rozpoczyna się 5 minut po Halloween, a w sklepach można spotkać czekoladowe mikołaje już we wrześniu, ale daleko mi od poddania się takim szaleństwom. Grudzień, z kolei, to już inna sprawa. Nowa kartka w kalendarzu i jakby ktoś włączył we mnie przycisk ‘święta’, chociaż może to po prostu widok wszystkich ulicznych i parkowych ozdób które można podziwiać w centrum miasta w drodze z pracy do domu, połączony z praktycznym podejściem – wszelkie dania które można przygotować za wczasu i zamrozić (tak jak uszka) zaczynam robić już kilka tygodni przed wigilią, żeby wszystko na spokojnie ogarnąć. Tak czy inaczej, czas przygotowań do świąt oficjalnie rozpoczęty!


Święta Bożego Narodzenia zawsze będą kojarzyć mi się z dzieciństwem i świętami spędzonymi u babci i z różnymi tradycjami wokół wigilijnej nocy, które do tej pory grają dla mnie ważną rolę.


Pierwsza z tych tradycji, to wyczekiwanie wigilijnej gwiazdki na niebie przed rozpoczęciem wigilijnej wieczerzy. Pamiętam jak wypatrywałam tej gwiazdki na grudniowym niebie razem z tatą, by oficjalnie zaprosić wszystkich do stołu. Co, gdy akurat tego wieczoru niebo zaciągnęło się warstwą chmur? Trudno powiedzieć z całą pewnością, ale magia świąt i duża doza wyobraźni radziły sobie w każdej sytuacji.


No i chyba nie zaskoczę nikogo mówiąc że święta kojarzą mi się z jedzeniem, a w szczególności z wigilijnym stołem. Cały wigilijny dzień to dla mnie był czas spędzony z mamą i babcią i kuchni na przygotowaniach do wigilijnej wieczerzy. Chociaż nie brakowało też taty i dziadka którzy też mieli swoje specjalne dania do przyrządzenia.


Bez uszek świąt być nie może. Możecie użyć suszonych grzybów jakie najbardziej lubicie – u mnie, suszone grzybki własnoręcznie zebrane przez tatę. Dziękuję ci tato!


Okres świąteczny oficjalnie rozpoczęty. Cieszmy się z jego każdej chwili!

składniki

Na 4 porcje (około 24-30 uszek)

Na ciasto
150g mąki
100ml wrzącej wody
1 łyżka oliwy
Szczypta soli

Na farsz
30g suszonych grzybów
1 mała cebula, drobno posiekana
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Żeby przygotować ciasto na uszka, do dużej miski przesiej mąkę i sól. Dodaj oliwę. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką do połączenia składników, a następnie wyrób ciasto ręką. Pod koniec, gdy ciasto zacznie się formować, wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 5 minut aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.


Włóż ciasto spowrotem do miski i przykryj folią. Ostaw na pół godziny.


W międzyczasie, przygotuj farsz na uszka. Włóż grzyby do małego garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut aż grzyby zmiękną.


Na patelni, rozgrzej oliwę i roztop masło. Dodaj cebulę i podsmaż przez 3 minuty aż się zeszkli. Odstaw do ostygnięcia.


Odcedź ugotowane grzyby i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno grzyby, dodaj cebulkę i dopraw solą i pieprzem.


Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkuj ciasto. Jeśli przygotowujesz uszka w dniu spożycia, możesz rozwałkować je cieniutko, ale jeśli planujesz je zamrozić, lepsze będzie ciasto grubsze.


Małą szklaneczką albo kieliszkiem o średnicy 4cm cm wycinaj z ciasta kółka. Na środek krążka z ciasta nałóż około pół łyżeczki farszu. Złóż ciasto na pół, z nadzieniem w środku. Zlep brzegi jak na pierogi, a następnie złącz dwa końce razem, tak żeby powstało uszko.


Gotowe uszka układaj na oprószonej mąką stolnicy.


W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju. Partiami wkładaj uszka na wrzątek i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zaczną wypływać. Wyławiaj uszka łyżką cedzakową i układaj w odstępach na talerzu. Można też pokropić je oliwą, żeby zapobiec sklejaniu.


Podawaj z gorącym czerwonym barszczem. (Przepis na wigiliny barszcz znajdziesz tutaj).


Uszka można przygotować wcześniej i po ugotowaniu zamrozić. Ugotowane i odcedzone uszka odstaw do ostygnięcia a następnie ułóż na oprószonej mąką tacy albo deseczce do krojenia. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. Gdy będą już zamarznięte, przełóż do woreczków.


Smacznego!
Lena x

Uszka wigilijne
Uszka wigilijne




3 komentarze do Uszka wigilijne
  1. […] Podawaj z uszkami (przepis na wigilijne uszka znajdziesz tutaj). […]

  2. Święta są dla mnie nie tylko duchowym przeżyciem, lecz również kulinarnym wyzwaniem. Jednym z moich ulubionych dań wigilijnych jest barszcz czarwony z uszkami, pierogami bądź krokietami. Dlatego też pragnę pochwalić się moim prostym ale za to smacznym przepisem na barszcz czerwony, który publikuje poniżej :-)

    Składniki:

    • koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
    • kostka rosołowa
    • cebulka woda
    • majeranek,

    Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół.

    Wesołych Świąt.

  3. […] Uszka wigilijne […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

72 + = 75