Wigilia to przede wszystkim trzy smaki: kiszona kapusta, suszone grzyby i mak. No tak, są jeszcze ryby pod wieloma postaciami, ale to już temat na innego bloga. Dla mnie, naljepsze w wieczerzy wigilijnej jest to, że nawet gdy spędzamy ją poza domem, to wiadomo że wszystkie rzeczy na stole będą jarskie.


Wiec zanim przejdziemy do przepisów z makiem i słodkich smaków, oto jeszcze jeden przepis z kapustą i grzybami – przepis na wegetariański bigos. Moim zdaniem wyśmienity, a i nie jednemu mięsożercy już zasmakował. Warto przyrządzać go nie tylko na wigilię, bo świetnie rozgrzeje w niejeden zimowy wieczór.

składniki

Dla 4-6 osób

100g kotletów sojowych
1 kostka wywaru z warzyw
500g kapusty kiszonej, posiekanej
50g suszonych grzybów
100g suszonych śliwek, pokrojonych na połówki albo ćwiartki
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj kostkę wywaru warzywnego. Ugotuj soję przez około 4-5 minut aż będzie miękka. Odcedź i pokrój na kawałki.


Włóż grzyby do małego garnuszka, zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut aż grzyby zmiękną. Odcedź ugotowane grzyby (wywar zachowaj) i posiekaj, niezbyt drobno.


Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną cebulę. Podsmaż na małym ogniu przez 3 minuty aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę i zalej wywarem z grzybów. Gotuj przez około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. (Jeśli trzeba, dodaj trochę więcej wody, tak żeby kapusta nie przywarła do dna).


Następnie dodaj grzyby, śliwki, pokrojone kotlety sojowe i przyprawy. Zalej wodą tak by całość była przykryta. Gotuj przez kolejne 2-2,5 godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby podlej wodą, żeby bigos się nie przypalił.


Podawaj na gorąco.


Smacznego!
Lena x

Wegetariański bigos
Wegetariański bigos




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 5