…Christmas time, mistletoe and wine…

O tak, zgodnie z tekstem piosenki, jemioły i wina w te święta zabraknąć nie powinno. Pytanie natomiast, jak co roku, brzmi: co przygotować na świąteczny obiad?


Jako że wigilijna wieczerza to dla nas najważniejszy posiłek w świątecznym okresie, nie raz odpuszczam sobie jakiekolwiek gotowanie na święta i delektuję się pozostałościami z wigilii przez całe święta. W końcu, to tak wyjątkowe i pyszne dania, że smakowanie ich tylko przez jeden wieczór w roku nie wystarcza.

Chociaż bywa też, zwłaszcza jeśli na święta zjawiają się goście, że skuszę się na przygotowanie czegoś wyjątkowego na świąteczny obiad. A może w tym roku spróbujemy tej cudownie kolorowej i wspaniale smakującej zapiekanki? Przyznaję, jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest zbyt trudna do zrobienia i można ją przygotować z wyprzedzeniem. A na stole prezentuje się po prostu rewelacyjnie. Goście z pewnością będą pod wrażeniem.

Czego jeszcze potrzeba do cudownych świąt Bożego Narodzenia…? Miłości, śmiechu i radości przez cały świąteczny okres…

…Love and laughter and joy ever after…

Ps. Przepis zainspirowany tą stroną chociaż w trakcie przygotowania dosyć mocno zmodyfikowałam listę składników i sposób przygotowania.

składniki

Dla 4 osób

Na nadzienie
1 mała dynia (około 1 kg), obrana i pokrojona w kostkę
240g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
150g pieczarek, pokrojonych na plasterki
20g suszonych borowików lub podgrzybków
125g kaszy gryczanej
650ml wywaru warzywnego
100g sera feta
125g sera ricotta
Pęczek świeżych liści tymianku, drobno pokrojonych
0,5g gałki muszkatołowej
Sól i świeżo zmielony pieprz



Na ciasto
600g mąki
150g masła
85ml mleka
1 jajko, roztrzepane
Szczypta soli

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200st C / piekarnik gazowy 6.


Przygotuj foremkę do pieczenia (np foremkę do pieczenia chleba), posmaruj odrobiną oleju i zdłóż foremki wyłóż podwójnie złożoną folią aluminiową, tak by końce foli wystawały sporo na zewnątrz, żeby po upieczeniu można było wyjąć ciasto przy pomocy folii.


Skrop przygotowane kawałki dyni oliwą i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.


Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni i podsmaż posiekaną cebulkę przez 3-5 minut aż się zeszkli. Dodaj jeden ząbek czosnku i podsmaż przez kolejne 2-3 minuty.

Żeby przygotować warstwę z kaszy, wyłóż połowę podsmażonej cebulki z czosnkiem na dużą patelnię (drugą połowę odstaw na później), dodaj pieczarki, suszone grzybki i kaszę. Podsmaż wszystko przez kilka minut, a następnie zalej wywarem i zagotuj. Gotuj przez około 20-30 minut, aż kasza będzie gotowa a cały wywar wyparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw.


W międzyczasie, żeby przygotować warstwę z dyni, wymieszaj ser feta z pozostałą cebulką i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj z tymiankiem i pieczoną dynią.


Żeby przygotować warstwę szpinakową, polej świeży szpinak wrzątkiem, tak by zmiękł (jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go). Odcedź dobrze i wyciśnij nadmiar wody jak tylko to możliwe. Posiekaj szpinak i wymieszaj z serkiem ricotta i jednym świeżo zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Żeby przygotować ciasto, w małym rondelku roztop masło razem z mlekiem i 150ml wody. W dużej misce wymieszaj mąkę i pieprz. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia. Następnie wyrób ciasto ręką, aż powstanie w miarę gładkie ciasto.


Przełóż dwie trzecie ciasta na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt, tak by można nim wyłożyć foremkę do pieczenia.


Przełóż rozwałkowane ciasto do foremki, przyciskając na rogach. Do wyłożonej ciastem foremki nałóż warstwę z kaszy i lekko wyrównaj łyżką. Następnie nałóż warstwę szpinakową a na koniec z dyni.


Rozwałkuj pozostałe ciasto na mały prostokąt, tak by powstało przykrycie do ciasta. Posmaruj przegi ciasta lekko roztrzepanym jajkiem, przykryj ciasto i przyciśnij na brzegach, tak żeby się posklejało. Jeśli trzeba odetnij nadmiar ciasta.


Zapiekanka może być przygotowana na dzień przed, w tym przypadku przykryj ciasto ręczniczkiem i przechowuj w lodówce.


Rozgrzej piekarnik do 200st C / piekarnik gazowy 6.
Posmaruj górę lekko roztrzepanym jajkiem.


Piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180st C / piekarnik gazowy 4 i piecz przez kolejne 60-90 minut aż ciasto będzie złocisto-brązowe i twarde w dotyku.


Delikatnie wyjmij ciasto z formy, używając przygotowane paski folii.


Podawaj na gorąco.


Smacznego!
Lena x

Zapiekanka świąteczna z dynią, szpinakiem i kaszą
Zapiekanka świąteczna z dynią, szpinakiem i kaszą




2 komentarze do Zapiekanka świąteczna z dynią, szpinakiem i kaszą
  1. Wygląda cudownie !! I patrząc na składniki musi być pyszna :)

  2. Jest na prawdę przepyszna! Przygotowanie zajmuje trochę czasu (chociaż nic trudnego) ale jeśli czas jest, to naprawdę warto!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

24 + = 25