Pisząc o prawdziwie domowych świętach, od razu na myśl przychodzą mi te babcine specjały, czyli zawijańce z jabłkami, makiem i grzybami. Szczerze mówiąc nie widziałam ich nigdzie indziej na święta, ani też nie widziałam takiego przepisu, a nie trudno się domyśleć, że przepisów zarówno tych książkowych jak i tych internetowych oglądam sporo przy każdej okazji. Myślę że zawijańce były po prostu tak wyjątkowe jak babcia! I zawsze takie jej wychodziły, rozkosznie pyszne, myślę że jej głównym sekretem przy wykonywaniu, było dołożenie do każdego z nich kawałka jej dobrego serca. Teraz pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że w tej kwestii też się czegoś od ukochanej babci nauczyłam, i że moje zawijańce choć w pewnym stopniu dorównują tym babcinym.

Zawijańce z jabłkami, makiem i grzybami smakują wybornie na gorąco jak i na zimno. Z bratem równie chętnie zajadaliśmy się nimi w wigilijną noc, jak i w świąteczne dni, to jest jeśli do świąt jeszcze się coś ostało.

W tym roku pozwoliłam sobie delikatnie zmodyfikować zawijańce i zrobić je z mąki orkiszowej, chociaż te najbardziej wierne babcinemu oryginałowi były ze zwykłej mąki pszennej. Warto spróbować w obu postaciach!

składniki

Na około 12 zawijańców każdego rodzaju

Na ciasto:
300g mąki orkiszowej
150ml wrzącej wody
1 łyżka oliwy
szczypta soli
100ml oleju rzepakowego do smażenia

Na nadzienie z grzybów:
30g suszonych grzybow
1 mała cebula, drobno posiekana
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Sól i świeżo zmielony pieprz

Na nadzienie z maku:
1 szklanka maku
4 łyżki miodu
25g rodzynek
25g suszonych moreli, pokrojonych na kawałki
25g suszonych fig, pokrojonych na kawałki
25g migdałów, posiekanych
25g orzechów włoskich, posiekanych
25g orzechów laskowych, posiekanych
Cukier puder do posypania

Na nadzienie z jabłek:
2 jabłka, obrane i pokrojone na plasterki
Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Żeby przygotować ciasto, do dużej miski przesiej mąkę i sól. Dodaj oliwę. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając łyżką do połączenia składników, a następnie wyrób ciasto ręką. Pod koniec, gdy ciasto zacznie się formować, wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 5 minut aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Włóż ciasto spowrotem do miski i przykryj folią. Ostaw na pół godziny.


W międzyczasie, przygotuj farsz.


Żeby przygotować nadzienie z grzybów, włóż grzyby do małego garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut aż zmiękną. Na patelni, rozgrzej oliwę i roztop masło. Dodaj cebulę i podsmaż przez 3 minuty aż się zeszkli. Odstaw do ostygnięcia. Odcedź ugotowane grzyby i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno grzyby, dodaj cebulkę i dopraw solą i pieprzem.


Żeby przygotować nadzienie z maku, opłucz mak, sparz wrzątkiem, odsącz i zemlej w maszynce. Miód podgrzej w rondelku z cynamonem. Wymieszaj mak z miodem, posiekanymi orzechami i suszonymi owocami.


Na nadzienie z jabłek, potrzebujesz jedynie kawałeczki obranych jabłek.


Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkuj ciasto. Wykrawaj kwadraty (5x5cm). Na środek nakładaj nadzienie a następnie zbierz wszystkie rogi razem i zlep brzegi tak, żeby powstały paczuszki, jak na zdjęciach.


Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż zawijańce porcjami, około 5-7 minut, odwracając w czasie smażenia, tak by przyrumieniły się z każdej strony. Smażenie zacznij od tych z jabłkami, następnie makiem a na końcu z grzybami.


Odsącz na papierowym ręczniku. Zawijańce z jabłkami i makiem posyp cukrem pudrem. Odstaw do ostygnięcia.


Smacznego!
Lena x

Zawijańce babci z trzema nadzieniami
Zawijańce babci z trzema nadzieniami




2 komentarze do Zawijańce babci z trzema nadzieniami
  1. A ja jutro biorę się za zawijańce no to trochę zaczerpnę z Twojego przepisu na ciasto

  2. […] Zawijańce babci z trzema nadzieniami […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 6