Zdrowa i pożywna zupa, pełna protein i wartości odżywczych z ciecierzycy, szpinaku i pomidorów. Jest równie pyszna w okresie zimowym jak i w ciepłe letnie dni. Łącząc ziemiste aromaty i smaki przypraw, już sobie wyobrażam jak zajadamy tą zupę w odległej marokańskiej wiosce. Prostota składników w tym przepisie oznacza, że prawdopodobnie macie wszystkie składniki pod ręką, więc zupę można przygotować o każdej porze. Właściwie, to więcej niż zupa. To jedno-garnkowe danie, które zadowoli każdego.

składniki

400g ciecierzycy w puszce, opłukanej i odsączonej
400g siekanych pomidorów w puszce
100g świeżego szpinaku, posiekanego
500ml wywaru warzywnego
1 łyżka oliwy
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka płatków chili
Sól i świeżo zmielony pieprz

Do podania
100ml jogurtu greckiego
4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i podsmaż przez 3-4 minuty do zeszklenia. Dodaj czosnek, nasiona kminku i płatki chili i podsmaż przez 2 minutę, ciągle mieszając.



Dodaj ciecierzycę i pomidory, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj przez 5 minut.



Wlej wywar warzywny, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.



Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 2-3 minuty aż szpinak zmięknie.



Żeby przygotować sos jogurtowy, wymieszaj jogurt ze świeżą kolendrą i dopraw do smaku solą i pieprzem.



Podawaj ciepłą zupę z sosem jogurtowym.


Smacznego!
Lena x

Zupa z ciecierzycy i szpinaku
Zupa z ciecierzycy i szpinaku




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 5